Så utvecklas designen på värmepumparna

Så utvecklas designen på värmepumparna

Tystare, snyggare, smartare och mer energieffektiva värmepumpar lanserades redan 2018. Här är del 2 i CTC:s artikelserie med fokus på teknik, design och klimat. 

Läs del 1 av artikeln här

– Värmepumparna kommer troligen att bli ännu mer diskreta ur ett designperspektiv. De ska finnas där och göra sitt jobb, men inte märkas, säger Joachim Carlsson, utvecklingschef på CTC.
 
CTC:s utvecklare ser inget som dämpar det stora suget efter värmepumpar som energikälla. Enligt statistik från Energimyndigheten har antalet småhus med värmepump ökat med över 50 procent sedan år 2009. I dag har över en miljon småhus en värmepump.

Diskret grå design på värmepump

2018 lanserades CTC:s serie EcoAir 600M. Det är luft/vattenvärmepumpar som kom med lägre ljudnivåer och bättre prestanda. Dessutom hade de en ny design, säger Joachim Carlsson.
 
– Den serien värmepumparna fick en mörkare grafitgrå färg och flera designdetaljer sågs över vilket gjorde att de smälter in bättre i miljön runt många fastigheter. 
 
Enligt Joachim är en genomtänkt design på värmepumparna något som värdesätts högt. Många kunder lägger i dag stor vikt vid de utrymmen i fastigheten där värmepumpar placeras, vilket gör att designen blir allt mer prioriterad. 
 
– Att investera i ett nytt värmesystem är oftast en stor kostnad för många kunder och därmed är det viktigt att helheten känns rätt. De flesta konsumenter letar efter en luftvärmepump som kombinerar det bästa när det gäller besparing, miljö och design.

Varje värmepump testas

På plats i Ljungby i Småland sker all tillverkning och utveckling av CTC:s värmepumpar. Varje leverantör som levererar komponenter till tillverkningen följs upp kontinuerligt för att säkerställa att kvalitén upprätthålls. I produktionen kontrolleras alla produkter i flera delsteg innan det är dags för slutkontroll där funktion och prestanda testas.
 
– Varje produkt står därmed under fullständig kvalitetskontroll, från ritbordet till att den sista detaljen monteras. 

Klimatvänlig värmekälla

En annan viktig aspekt för köparna är att värmepumpen inte belastar klimatet lika mycket som andra energikällor kan göra. Behovet av förnybara uppvärmningskällor blir allt mer akut. Så länge pumpen återvinns på rätt sätt finns inga eller mycket små skadliga utsläpp.

Att värmepumparna tillverkas i Sverige innebär att företaget följer hårda svenska miljökrav. Därmed gynnar den som investerar i en värmepump från CTC klimatet två gånger om. Först för att den väljer ett klimatvänligt uppvärmningsalternativ – samtidigt som den stöder inhemsk tillverkning som har höga miljökrav.
 
– Med en svensktillverkad värmepump slipper du också en hel del transporter, som ju är en av de största utmaningarna i Sverige och internationellt, säger Björn Alm som är produktchef på CTC.

Ökat intresse för solceller

På senare år har speciellt intresset för solceller skjutit i höjden, något som CTC:s produktutvecklare ser positivt på. Värmepumpar och solceller går nämligen utmärkt att integrera med varandra.
 
– Samtliga produkter i vårt sortiment är utrustade med något som vi kallar EnergyFlex. Detta innebär att de är förberedda för att kombineras med andra värmekällor som solel, pellets, ved och kaminer. På så sätt ser vi att värmepumparna kommer vara en viktig pusselbit i den energiomställning som håller på och ta fart, avslutar Björn. 

Använd flera värmekällor

Genom CTC:s funktion EnergyFlex går det att kombinera olika värmekällor som exempelvis solvärme, extra tankar, vattenmantlad kamin samt ved-, el-, pellets- och gaspannor. Allt styrs från ett ställe via en pekskärm i färg. EnergyFlex övervakar alla funktioner i värmepumpen, medger individuella inställningar och känner automatiskt av påkopplade system.
 

Publicerat: 2018-10-08