Så fungerar en luft/vattenvärmepump

Så fungerar en luft/vattenvärmepump

Att installera en luft/vattenvärmepump är en relativt enkel process. Men tekniken bakom är riktigt klurig. Här gör vi vårt bästa för att förklara hur en luft/vattenvärmepump egentligen fungerar.

Det finurliga med en luft/vattenvärmepump är att den tar till vara på den förnybara solenergin som finns i utomhusluften och skickar in den i bostadens vattenburna värmesystem. På så sätt omvandlar värmepumpen utomhusluft till varmt duschvatten och uppvärmda radiatorer. 
 
En luft/vattenvärmepump består vanligtvis av två delar, en inomhusmodul och en utedel.

 

Utedelen

1. Uppvärmningsprocessen startar i värmepumpens utedel som är placerad utanför huset. En fläkt i maskinen suger in utomhusluften till värmepumpen.
 
2. Köldmediet som finns i det slutna systemet i värmepumpen spelar en nyckelroll. Köldmedium finns i alla maskiner som transporterar värme från en kallare plats till en varmare, till exempel kylskåp och luftkonditionering. I detta fall består köldmediet av en färglös gas med en kokpunkt långt under noll grader. 
 
3. Köldmediet utsätts för olika tryck och temperaturer i det slutna systemet. Det är ett sätt att utnyttja, och tänja, på termodynamikens lagar. Energi kan varken skapas eller förstöras – det kan bara byta form. 
 
4. När köldmediet utsätts för tryck, som skapas av värmepumpens kompressor, ökar temperaturen kraftigt och genom kondensorn i värmepumpen kan den varma gasen som bildas användas till att värma upp vattnet. Processen kräver att elenergi tillförs – bland annat för att driva kompressorn och fläkten – men det är bara en bråkdel av den värmeenergi som skapas. 

 

Inomhusmodulen

5. Vattnet som värms upp skickas till inomhusmodulen i bostaden och blir både till dusch- och kranvatten samt till radiator- och/eller golvvärme. Samtidigt som köldmediet i värmepumpen återgår till flytande form och återigen kan användas i processen.
 
Sammanfattningsvis har värmepumpen tagit till vara på värmeenergin som finns i utomhusluften och koncentrerat den. Sen används den för att värma upp ditt hus och ge dig varmt vatten.
 
Med en luft/vattenvärmepump från CTC kan du sänka din uppvärmningskostnad med upp till 75 procent. Hur stor besparingen blir beror på din bostads storlek, var i landet du bor och vilken värmepump du väljer.
 
Därför är det heller inte så konstigt att värmepumpar blir allt mer populära. Statistik från Energimyndigheten visar att antalet småhus i Sverige som använder någon typ av värmepump ökat med cirka 75 procent mellan år 2009-2022. År 2009 var siffran 754 000 småhus. År 2022 var siffran 1 328 000 småhus.
 

Publicerat: 2022-02-20