Fryser luft/vattenvärmepumpens utedel på vintern? 5 enkla tips

Fryser luft/vattenvärmepumpens utedel på vintern? 5 enkla tips

Luft/vattenvärmepumpens utedel tål mycket. Men när vinterns blåst, regn, is och snö slår till, kan den behöva lite hjälp på traven. Här är 5 anti-frystips för att vintersäkra värmepumpen

Om du sköter din luft/vattenvärmepump lite extra när det kommer mycket snö så fungerar den inte bara bra, utan optimalt. 

1. Kontrollera gallren

Kontrollera både främre och bakre gallren på värmepumpens utedel med jämna mellanrum. Rengör och se till så att inte löv eller snö blockerar luftvägen. Håll extra uppsikt vid kraftig vind kombinerat med snöfall. 

2. Ta bort snö och is på taket

Om snö eller is trillar ned på värmepumpens utedel kan den ta skada, så se även till att ta bort snö och is uppe på bostadens tak om det behövs. 

3. Ta bort snö runt värmepumpen

Se till att snö inte byggs upp runt värmepumpen, den behöver ha fritt omkring sig för att fungera optimalt. Vid stora snömängder kan du behöva skotta där pumpen är placerad. 

Så ger du värmepumpen lite underhåll på hösten

4. Led bort kondensvatten och smältvatten för att hindra frysning

Det kan bli mycket kondens- och smältvatten vid avfrostning, upp till 50 liter per dygn. Enklast tar du hand om vattnet från luft/vattenvärmepumpens utedel med hjälp av ett dräneringstråg som leds till dagvattenbrunnen.
 
Om tråg och brunn saknas kan du leda vattnet på annat sätt så att det inte bildas en ishög under värmepumpen. Blir den för hög kan pumpen frysa och ta skada. 
 

5. Led vatten bort från husgrunden

Sist men inte minst – se till att vattnet inte leds mot husgrunden eftersom det kan orsaka fuktskador på huset. 
 

Publicerat: 2022-11-30