10 enkla och smarta energispartips i vardagen

10 enkla och smarta energispartips i vardagen

Att spara el och energi behöver inte vara så svårt. Genom enkla förändringar kan du göra stor skillnad både för plånbok och miljö. Vi har listat 10 enkla sätt att hushålla med energin.  

1. Sänk temperaturen inomhus 1 grad och ta på dig en extra tröja

Visste du att en ynka grad lägre inomhustemperatur minskar energianvändningen med fem procent? Det är ju inte mycket att tveka på!

2. Täta fönster och dörrar

En hel del av den värme som försvinner gör det genom fönster och dörrar. Bor du i ett lite äldre hus kan fönstren stå för så mycket som en fjärdedel av värmeförlusten så se till att fönster och dörrar är ordentligt tätade. En ny tätningslist kostar inte många kronor och kan göra stor nytta.

3. Dra ner värmen när du åker bort

Ta en kvart innan du reser bort och gå runt och sänk värmen på element eller golvvärme. För visst är det onödigt att ha det varmt och skönt hemma när du ändå inte är där. Och glöm inte stänga av handdukstorken i badrummet om du har en sådan, den är en riktig energitjuv.

4. Tänk på hur du möblerar

Placera inte soffan eller någon annan stor möbel framför dina element, då sprider sig inte värmen i rummet. Att sätta upp gardiner är bra för att hålla kvar värme och hindra kyla från att komma in, men inte heller de bör hänga framför elementen.

5. Byt till led-lampor

Led-lampor drar bara en bråkdel av den el som går åt till en vanlig glödlampa eller ett lysrör. Ett byte till led är alltså bra för både plånboken och miljön. Tänk också på att du kan minska energiförbrukningen genom att använda dimmer och släcka lamporna när du lämnar ett rum.

6. Duscha smartare

Att ta snabbare duschar minskar energiförbrukningen, så försök göra det till en vana. För visst behöver du egentligen inte duscha mer än fem minuter? Ett snålspolande duschmunstycke sparar också på varmvattnet.

7. Välj diskmaskinens ekoprogram

Tvärtom vad många tror drar det mindre energi att diska med diskmaskin jämfört med att diska för hand. Och ännu bättre blir det om du väljer maskinens ekoprogram. Det tar lite längre tid, men det kan det vara värt.

8. Följ rätt tvättråd – och häng ut dina plagg

Temperaturen som anges på plaggets tvättetikett är den maximala temperaturen som plagget kan tvättas i, och inte en rekommendation som många kanske tror. Det krävs mycket energi för att värma upp vatten så välj en så låg tvättemperatur som möjligt. Ibland kanske vi också tvättar plagg som egentligen bara behövde en uppfräschning – hur härliga blir inte kläder som istället hängt ute på vädring? 

9. Skippa standby-läget på elprylarna

En av hemmets dolda strömtjuvar är "standby-läget" som blivit allt mer vanligt för olika apparater. Detta mellanläge, varken av eller på, slukar cirka 500 kWh i ett normalhushåll. Stäng av dina hushållsmaskiner på riktigt istället och spara både pengar och energi.

10. Byt till en modern värmepump

En modern värmepump sparar väldigt mycket energi i ditt hem. Du kan till exempel minska uppvärmningskostnaden med upp mot 85 procent om du byter från direktverkande el till bergvärmepump. Du behöver ta med i beräkningen att du även behöver installera ett vattenburet värmesystem om inte detta finns i fastigheten.

Läs mer om värmepump här >>

På CTC försöker vi ha ett energitänk i allt vi gör och jobbar ständigt för att utveckla så miljöeffektiva produkter som möjligt. Här kan du läsa mer om hur vi tänker kring miljö och kvalitet.    

 

Publicerat: 2022-12-08