Så vårstädar du din luft/vattenvärmepump

Så vårstädar du din luft/vattenvärmepump

Når vårsolen gjort entré och temperaturen håller sig över nollan, är det dags att rengöra din luft/vattenvärmepumps utedel inför sommarsäsongen.

Så här gör du:

  1. Stäng av pumpen innan du börjar rengöra den. 
  2. Torka bort ytligt smuts som damm och pollen, med en fuktig trasa. Var försiktig med bakstycket på pumpen, så att inte elektroniken tar skada. Använd inte några vassa föremål som kan skada pumpen.
  3. Kontrollera så att det inte fastnat löv, grenar och annat skräp i utedelen. Om så är fallet kan du försiktigt plocka ut skräpet. På så sätt ser du till att luften har fri passage.
  4. Har du en nyare produkt finns det ett filter på den utgående ledningen till värmepumpen. Kontrollera att filtret inte är fullt med smuts. Behöver det rengöras hittar du en instruktion i din manual.  

Att vårstäda din värmepump behöver inte vara svårare än så. Och det lönar sig i längden. Ta därför för vana att rengöra din värmepump någon gång varje år.

Fler användbara tips hittar du i manualen som följde med din pump.

Om luft/vattenvärmepumpar

Med en luft/vattenvärmepump från CTC sparar du upp till 75 procent av din uppvärmningskostnad. Den energi som används är gratis, miljövänlig och hjälper till att minska utsläppen av koldioxid

CTC har två typer av luft/vattenvärmepumpar – varvtalsstyrda värmepumpar och värmepumpar med start- och stoppfunktion.

Publicerat: 2023-04-11